İş Güvenliğindeki Temel Ekipmanlar


Çalışma hayatımızda olumsuzluklar yakamızı bırakmaz. Bunlardan bazıları da karşılaştığımız kazalardır. Bazen kötü çalışma şartlarından bazen dikkatsizlikten bazen ise gerekli tedbirlerin alınmamasından dolayı ciddi yaralanmalar yaşayabiliyoruz. Kanunlarda da belirtildiği üzere belli çalışma koşullarında belirli ekipmanlar kullanılmalıdır. Hem iş verenlerin hem de çalışanların kullanması gereken bu ekipmanların başlıcaları şunlardır:

KAFA KORUMA
Başımızı korumanın en doğru yolu baret ve darbe emici şapka kullanmaktır. Daha çok inşaatlarda ve madenlerde kullanılır. Kafamıza gelebilecek sıçrayan parçalara karşı, düşen cisimlere karşı koruma sağlar. En önemli nokta kafaya tam oturmasıdır.

AYAK KORUMA
İş ayakkabıları kullanılırken belli başlı koruma çeşitlerine göre seçilir ve tercih edilir. Çelik burunlular, ara tabanlılar derken elektriğe karşı koruma sağlayan çeşitleri de mevcuttur. Tasarımına göre de fiyatları artmaktadır.

GÖZ KORUMA
İş yaparken gözlerimize sıçrama ihtimali bulunan küçük parçalardan gözümüzü en iyi iş gözlükleri korur. Sadece cisimler değil, zararlı sıvılar da sıçrayabilir. Bunlara uygun farklı modeller mevcuttur. Hatta gözlük üzerine kullanıma uygun modeller de mevcuttur.

İŞİTME KORUMA
Yüksek ses bulunan ortamlarda çalışanlar uzun süre bu sese maruz kaldıklarında duyma bozuklukları yaşamaya başlarlar. Kulak tıkacı veya kulaklık kullanmak bu konuya karşı koruma sağlar ve işitme bozukluğu oluşmasına engel olur.

EL VE KOL KORUMA
Hayatımız boyunca en çok ellerimiz hasar görür, yaralanır, kazaya uğrar. Mesela kesici aletlerin bulunduğu çalışma ortamlarında kesilmez eldiven, kevlar eldiven gibi eldiven türleri kullanılabilir. Halk arasında kesilmez eldiven, kevlar eldiven olarak bilinen bu eldivenlere aslında kesilmeye dayanıklı eldiven demek daha doğrudur. Çünkü bütün eldivenler bir yere kadar dayanıklılık sağlar.
kesilmez eldivenkevlar eldiven
VÜCUT KORUYUCULAR
Koruyucu tulumlar vücudumuzun geri kalanı için iyi bir koruma sağlar. Toza karşı, boyaya karşı, kimyasallara karşı hatta modeline göre elektriğe karşı koruma sağlayan tulumlar da mevcuttur.
 

Kampanya ve İndirimlerden Haberdar Olun!
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.
Yukarı