Yangın Çeşitleri Ve Yangın Tüpleri

Ateşi hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Ev ve iş hayatımızda yemek pişirirken, ısınırken veya ateş kullanarak çalışan alet ve makinalarda sürekli ateş ile birlikteyiz. Ancak yangın çıkması ihtimaline ve yangın çıkarsa müdahale etmeye ne kadar hazırız?

YANGIN NEDİR?
Yangın, isteğimizin dışında oluşan ve denetlenemeyen yanma durumlarına denir. A,B,C,D gibi farklı sınıflara göre çeşitlendirilmiştir.

YANGIN ÇEŞİTLERİ:
A SINIFI:  
Kağıt, tahta, pamuk gibi katı maddelerin yandığı yangın türüdür. Soğutma yöntemi veya yanan maddenin uzaklaştırılması ile kontrol edilebilir.
B SINIFI:
Yanma özelliğine sahip sıvıların oluşturduğu yangın türüdür. Benzin, yağlar, katran gibi yanıcı sıvılar bunlara örnektir.
C SINIFI:
Yanma özelliğine sahip gazların oluşturduğu yangın sınıfıdır. Metan, LPG, propan gibi gazlar bu sınıfa örnektir. Kuru kimyevi tozlar ile söndürülebilir. Elektrikli ve hassas cihazlar da bu sınıfa dahil edilebilir.
Elektrik yangınları ayrı bir sınıf olarak değerlendirilmez. Böyle durumlarda önce elektrik akımı kesilmelidir.

yangın söndürme tüpü, yangın tüpü fiyatları

YANGIN SEBEPLERİ:
Yangınlar en çok bilgisizlik ve dikkatsizlik sebebiyle oluşur. Ayrıca ateş sıçraması veya kimyasal tepkimeler sonucu zararlı ortamlarda kendiliğinden de oluşabilir.

YANGIN NASIL ÖNLENİR?
Yangın durumuna göre farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Su ile soğutma, yanıcı maddeyi dağıtma, havayı yani oksijen girişini engelleyerek söndürme gibi farklı yöntemler mevcuttur. En pratik yöntem ise yangın tüpü kullanmaktır. Araçlarda, evlerde ve iş yerlerinde mutlaka yangın tüpü bulundurulmalıdır.



YANGIN TÜPÜ ÇEŞİTLERİ VE BAKIMI:
Kullanım alanına göre farklı ebatlarda ve türlerde yangın tüpleri mevcuttur. Yangın tüpü fiyatları da ebatları doğrultusunda değişmektedir. Kara ve deniz araçlarında en az 1kg kapasiteli tüp bulundurulmalıdır. Yolcu ve yük taşıyan araçlarda ise 4-6 kg bulundurulması zorunludur. Sadece bulundurmak yeterli değildir. Her bireyin öncelikle “yangın tüpü nasıl kullanılır?” sorusunu kendisine sorması ve gerekli eğitimleri alması gerekmektedir.

Yangın tüpleri düzenli olarak kontrol edilmeli ve bakımı sağlanmalıdır. Gerekirse yangın söndürme tüpü dolumu yeniden yapılmalıdır ve her daim hazır bulundurulmalıdır.
AYLIK:
Hortumu, tetiği, emniyet subabı ve lanslar kontrol edilmelidir.
6 AYLIK:
Kontroller sağlanmalı ve tüp tartılmalıdır.
YILLIK:
Kontrollerin yanı sıra kapağı açılmalı ve niteliğinin devam edip etmediği kontrol edilmelidir.
5-10 YILLIK:
Tüp tamamen boşaltılmalı, sağlamlığı ve işlevleri kontrol edilmelidir.

Kampanya ve İndirimlerden Haberdar Olun!
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.
Yukarı